24 Mart 2011 Perşembe

ANASI ÖLEN KOVANA YENİ ANA VERDİM

Bu anayı 21 mart günü kovanları dışarıdan izlerken tesadüfen uçma tahtasının üzerinde ölmüş halde bulmuştum.Hava soğuk olduğu için kovanı açıp inceleme yapamamıştım.Bu gün kovanı açtım.Yeni ana aradım,ana memesi aradım,ana çıkmış meme aradım.Yeni ana ile ilgili hiç bir bulgu yok.Kapalı yavru,larva var,günlük yumurta yoktu.Yavrulu alan çerçeve yüzeyinin 1/4 ü kadardı.
Ana neden öldü,öldü mü, öldürüldü mü bunu da anlamadım.Bildiğim,ananın 2008 yılının anası olduğu.Ana yumurtlamadığı için anayı öldürüp dışarı attılar diye düşünüyorum.
Kovan kendine yeni ana yapmadan,eski anayı öldürür mü onu bilmiyorum.Yeni ana yaptıysa da ben görememiş olabilirim.Ben ana yok diye,kovana kafesle ana verdim.Durumu izleyeceğim.

Bu resimler ana kaybeden kovana ait.

Saat 14.00 ten sonra arılar su ve polen taşıdılar.Yarın daha sıcak olacak,arıları izlemekte güzel olacak diye düşünüyorum.

Dün güneş vardı ama hava soğuktu.Dışarı çıkan arılar sersem gibiydiler.Bu polen taşıyan arıda onlardan birisi.Elime kondu,bir süre dinledikten sonra kalktı.

2 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zihni bey bu çıtalar anaarı kaybeden kovana ait diye yayınladıgınız resimlerin birisinde anaarı gözüküyor.
Bidonun üstündeki resme dikkat edin sol tarafta ve anaarı vermişiniz kafesle anaarıya yazık etmeyin bir an önce anaarıyı kovandan alın.

Bu gibi durumlarda anaarı yok diye şüpe ederseniz önce bir açık yavrulu çıta vermeniz gerekir sağlıcakla kalınız.

zeynuğu dedi ki...

Ali Bey,uyarınız için teşekkür ederim.
Bir saat resmi inceledim anayı göremedim.Yarın ilk işim verdiğim anayı kovandan alıp,kovanı tekrar incelemek,anayı göremezsem,dediğiniz gibi günlük yumurta vereceğim.