4 Aralık 2012 Salı

BU GECE SICAKLIK EKSİNİN ALTINA DÜŞTÜ

03.12.2012 günü arılarla son çalışmalarımı tamamladım.
Şerbeti bitenlere tekrar poşetle şerbet verdim.İsteyenler çıkıp alsın,istemeyenler salkımda kalsın.
Bazı kolonilerde verilen şerbete hiç dokunulmadı!Çünkü dışarıdan nektar geliyordu.Hava güzel olduğu için dağ çileğinde (davulga,kocayemiş) çok güzel çiçek vardı.Koca yemiş benim arılığıma biraz uzak olmasına rağmen;bal geldiğini düşünüyorum.
07.12.2012 cuma günü akşamı Mustafakemalpaşa arıcılarının toplantısı var.Ben toplantıya katılamayacağım.Toplantıda belkide aralık ayında şerbet verme konusu tartışılacak.Arıcı arkadaşlardan benim şerbet vermemi eleştirenler olacaktır...







Arıyı sıkıştırıp şerbetlerini verdim.Yağmur sularının kovana girmemesi ve rüzğardan  fazla zarar görmemesi için kovanları sardım.
Bu gece saat 01.00 de hava sıcaklığı -2 dereceye düştü.
Önümüzdeki günlerde de soğuk olacak.Yarın sabah yolculuğa çıkıyorum.Arılara bakma şansımda olmayacak.
Bu kış hazırlığı ile şubat ayını buluruz.





4 yorum:

muratakın dedi ki...

Şenol Bey:

Kışı getirmişsiniz, yorganları giydirmişsiniz.

Toplantıya katılsaydınız örtme, nem, kışa girerken şerbet verme konusunda epeyce soru alırdınız.
Arıcıları o konularda bilgilendirirdiniz.

Kolay gelsin.

ARICI KRAL dedi ki...

yok hocam, bende aynı şekilde şerbet veriyorum. bu yöntemin güzel tarafı, arılar yemlikte şurup soğuk olunca içine düşüp boğuluyorlar. bunun sebebi arı soğuk şurubu içince kendi vücut ısısınında düşmesi,arkadan gelen arı öndekini şuruba erişmek için ittirince öndeki arı şuruba düşüyor, boğuluyor.Sonuç, yüzlerce arı telef... Bu yöntemde o risk yok. Yalnız bunda da poşedi çok uzun süre bırakmayacaksınız kovan içinde, arılar bu sefer fazla parçalıyor, kendileri dolaşıyor, lime lime olmuş poşedi çıkarmak çok daha zorlaşıyor...

zeynuğu dedi ki...

Murat Bey,sonbahar uzun sürdü.Kış gelmeden önlemini aldım.
Annemi,babamı ziyarete gittiğim için toplantıya da katılamadım.
Şerbeti koyu yaptım.(2 ölçek su+3 ölçek şeker)Kovanların yarısı polen çekmeceli,yarısında tabandan havalandırma var.Havalandırmalar açık.Kovanlarım yerden 50cm yüksek.Bu bir denemeydi.İlerideki günlerde yapacağım kontrollerde nem konusunu günlüğüme yazacağım.

zeynuğu dedi ki...

Öğretmenim,Poşetle şerbet vermeyi üç yıldır yapıyorum.Geç sonbaharda poşetle şerbet vermemiştim.Deneme yaptım.Sonucunu göreceğim.Şubat ayında poşetle şerbet vermeye başlıyorum.Nisan ortalarına kadar devam ediyorum.İhtiyacı olan çıkıp tepesinin üzerindeki şerbeti alıyor.İhtiyacı olmayanlar almıyor.Şerbetin şeker oranı fazla olduğundan ekşime de yapmıyor.