5 Ekim 2010 Salı

VARROA İLE MÜCADELE

03.10.2010 pazar günü varroa ile ilgili ilaçlama yaptım.İlaç olarak körükte yakılarak kullanılan ilaçlardan birini uyguladım.Dört kovanda ise deneme amaçlı başka bir ilaç kullandım.Bu ilaç çerçeveler üzerine konulup,uzun süre kovan içinde kalabiliyormuş.
05.10.2010 tarihinde, polen çekmecesi olan kovanlarda dökülen varroalar kontrol edildi.Birinci,ikinci,üçüncü resimler duman verilen kovanlara ait.




Çerçeve üzerine bırakılan şerit şeklindeki varroa ilacının döktüğü varroa son dört resimde görüldüğü gibi.İlacı ilk defa kullandığım için varroa ya karşı olan etkisini bilmiyorum.
Bu ilacı kullandığım kovanların polen çekmecelerinde canlı varroalar vardı.Duman verdiğim kovanların çekmecelerinde canlı varroa görmedim.


2 yorum:

mehmet metin özhal dedi ki...

Selamlar Şenol bey,ilk fotodaki varroa yoğunluğu şaşırtıcı.Bu varroalar tek katlı bir kovandan mı?Körükle uyguladığınız ilaç hakkında bilgi verebilir misiniz.Şimdiden teşekkürler,işlerinizde başarılar dilerim. M.Metin Özhal

zeynuğu dedi ki...

Reklam olmasın diye ilaç adını yazmadım.
RULAMİT-VA kullandım.Kovanda 9 çerçeve arı vardı.İlk uygulamada iki kovanda resimde görüldüğü gibi çok fazla varroa vardı.Kovanlarımın 20 tanesi polen çekmeceli.Bu kovanlarda varroa incelemesi yapabiliyorum.Diğer uygulamaları da paylaşacağım.
Teşekkür ederim.Sağlıcakla kalın.