29 Eylül 2010 Çarşamba

BAL SÜZME VE KOKULU ÜZÜM PEKMEZİ

Bu yılın son bal süzme işini bitirdim.Bu akşam üzeri süzülen çerçeveleri ballıklara yerleştirilerek kuluçkalık üzerine koydum.Havanın kararmasına rağmen arılar yağma için saldırıya geçtiler.Bende kovan girişlerini küçülttüm.Dıştan kovan çevresine sirke sürdüm.






KOKULU ÜZÜMDEN PEKMEZ YAPMA
Arılardan dolayı pekmezi gece yaptık.Pekmez pişerken balları süzdük.Gece saat 3'e kadar çalışmamız devam etti.İlk defa üzüm pekmezi yaptık,ama çok güzel oldu.Sadece üzüm ve biraz su karıştırarak yaptık.Tamamen doğal oldu.Pekmez yapanlar,pekmez toprağı kattıklarını söylüyorlar.Biz hiçbir şey katmadık.

Taze mısırları közde pişirerek yemekte güzeldi.
Yaklaşık olarak 7 kg pekmezimiz çıktı.

Kazanda pekmez ağdalanmaya başladı.Ağdanın oluşması pekmezin kazandaki son aşaması.


Üzüm suyu süzülerek kazana kondu.
Üzüm şırasını süzekten geçiriyoruz.

Üzümün şırası.
Üzümü süzmek için kullandığımız sepeti eşim yaptı.
Üzümün suyunu çıkarmak için düzeneğimiz olmadığından,ellerimizle sıkarak ezdik.

Pekmez yapılacak daha çok üzüm var.
Daha başka şeylerde yapacağız.


2 yorum:

yunus dedi ki...

dayi helal olsun sana pekmez da pişurdun allah ğız tadıylan yedrmeyi nasıp etsin bereketli olsun bende yalovada yaparıp pekmezi orda yerim var bu sene daha yapmadım

zeynuğu dedi ki...

Yunus Bey sağ olasın.Bu yıl pekmez işi dut ile başladı,kokulu üzümle devam ediyor.Üzüm bitmedi.Tekrar yapacağız.